Indlæg oktober, 2021

Hyggeaften med onkel Ulf

fredag, 22. oktober, 2021

Ulf Pilgaard og Lukas Birch fornøjede torsdag aften publikum i en fuldstændig udsolgt Store Sal på Tornøes Hotel, med en nostalgisk kavalkade over begivenheder i 80-årige Pilgaards liv udi kunsten. Anekdote fulgte på anekdote, ledsaget af filmklip på et lærred over scenen, med glimt af mindeværdige episoder samt hilsener fra kolleger.

Ulf Pilgaard og Lukas Birch (foto: Emil Andresen)

Ulf Pilgaard og Lukas Birch (foto: Emil Andresen)

Jo ældre, man var, jo større udbytte havde man af aftenen, der ikke beskæftigede sig så meget med de seneste 20 år, men hvor vi hørte om Pilgaards barndom og ungdom, om hans vej ind i teaterverdenen fra et teologistudium, om livet på Studenterscenen, og den pludselige overgang til at blive professionel på ABC Teatret på Preben Kaas’ initiativ.

Lukas Birch var forberedt til tænderne, men havde ikke så meget at gøre, for Pilgaard kørte selv derudad – ind imellem for langt. Det er blot svært at stoppe en etableret stjerne, når man selv kun er 21, så det undlod Birch flere gange – formentlig klogt, men det kan de to jo tale lidt om før næste talkshow. Fx gik der for lang tid med Muhammedtegningerne, og med at beskrive Studenterscenen og de mange skuespillere der, mens man til gengæld stort set ikke kom ind på Pilgaards menneskelige nedture, og hvordan han har imødegået dem. På det punkt må man ty til hans selvbiografi.

Ulf Pilgaard (foto: Emil Andresen)

Ulf Pilgaard (foto: Emil Andresen)

Til gengæld fik vi en del at vide om andres fatale nedture i druk, og fra ca. 1966 også stoffer. Det er jo næsten uhyggeligt, så hurtigt vi mistede Dirch Passer, Kjeld Petersen, Preben Kaas, Jørgen Ryg, Birger Jensen og mange flere, og han fik slået fast med syvtommersøm, hvad det fører til at (mis)bruge hash.

Men underholdende var det, ikke mindst at høre om Pilgaards møder med Dronning Margrethe. Fra inviteret til aftenselskaber med lancier til den afsluttende royale overrumpling efter hans sidste forestilling i Cirkusrevyen.

Jeg skal afholde mig fra at give de bedste anekdoter, så jeg ikke ødelægger noget for dem, der skal overvære resten af turneen (men tag evt. ‘Ud at se med DSB’ med hjem fra din næste togtur).

For den, der er gammel nok, var det også et lunt smil værd at genkalde sig starten på satire i DR såvel på TV som i radioen søndag formiddag med Søndagsjournalen og Holdningsløse Tidende. Hvem husker i så fald ikke ‘O vandringsmand – Ryf!’ eller ‘Hvad er datid af la’ gå? Logik!’

Vi kom også rundt i teater- og revyverdenen med fx ‘Annie get your gun’ på Tre Falke, som med Daimi, Dirch Passer m.fl. blev en gigantisk succes trods alle tiders dårligste oversættelse – af Preben Kaas.

Vi hørte intet om filmdebut’en i ‘Giv Gud en chance om søndagen’, men nok så meget om ‘Nattevagten’, der formentlig snart får en efterfølger, som Pilgaard også skal være med i.

Det var en dejlig aften i godt selskab, men lige et enkelt hjertesuk. Talkshow betyder ikke, at publikum skal tale indbyrdes, og selv om mobiltelefonerne er sat på lydløs, irriterer de med deres lysende skærme, når de bliver brugt.

5_Amanda

Kategori Anmeldelser, kultur, revy, Teater | Ingen har kommenteret »


Vær astroturist i efterårsferien

torsdag, 14. oktober, 2021

Planetarium i København er renoveret for 36 mio. kr., og uanset, hvornår du har besøgt stedet siden opførelsen i 1989, vil du blive overrumplet af den nye, utrolige kuppel med det 23 meter store lærred, på hvilket du kan foretage rejser ud i rummet, der sætter Star Trek og Star Wars til vægs – eller skal vi sige til lofts. Man bevæger sig blandt stjernetåger, sorte huller, planeter, exoplaneter, meteorer og meget andet i fantastiske farver.

 

 

Gasser, stjernetåger, planeter og sole (foto: Svend Novrup)

Gasser, stjernetåger, planeter og sole (foto: Svend Novrup)

 

Coronaepidemien gjorde det nødvendigt at lukke Planetarium, og det havde den positive virkning, at man kunne nedrive kuplen og for 36 mio. kr. genopbygge den i sin nye, spektakulære skikkelse. I 1989 var den første kuppel unik, men gennem godt 30 år blev den overhalet på teknik og virkemidler. Nu er den igen unik, faktisk den største på det europæiske kontinent, med 8K laserprojektorer og 282 specialdesignede stole.

Ifølge direktør Mette Broksø Thygesen vender Planetarium nu tilbage til den oprindelige hovedkompetence, astronomi og rumfart, hvor der måske var gået lidt meget hav og dinosaurer i den. Undertegnede mindes nu fantastiske oplevelser af fx The Great Barrier Reef, og mon ikke der stadig bliver plads til det, men ellers er det jo himmelrummet, der fascinerer, ikke mindst i de blændende smukke farver på gasser og stjernetåger for ikke at tale om smukke billeder af Jorden og Månen. Alt sammen ledsaget af tekster, der fortæller, hvad vi aktuelt ved.

 

Galaxe (Foto: Planetarium)

Galakse (Foto: Planetarium)

 

Foruden forestillingerne i kuppelsalen byder Planetarium på udstillinger om astronomi og himmelrum på vægge og i montrer, så det må være et must ved et besøg i København, ikke mindst i den forestående efterårsferie. Det ligger centralt ved den vestlige ende af Søerne, ikke ret langt fra Nørreport og Hovedbanegården, så det er let at komme til.

Den nye kuppel blev åbnet og præsenteret i et par bjergtagende timer, indledt med standardpræsentationen af solsystemet og det øvrige himmelrum. De jeg var dreng, mener jeg, at Jupiter havde otte måner. I dag har man fundet 80! Saturn havde et par ringe omkring sig. I dag har den også 82 måner – ifølge filmen kun 79, så der er stadig meget at udforske.

 

Sort hul (foto: Svend Novrup)

Sort hul (foto: Svend Novrup)

 

Siden fulgte korte indslag om sorte huller med den legendariske Holger Bech Nielsen; om rumjura med Emilie Marley Siemssen; om UFO’er med Anja C. Andersen, om galaxer og boliger, egnet til at bo i på Månen; der var skærminterview med Andreas Mogensen, der befandt sig i Houston og som håber at skulle ud i rummet igen i 2023 eller 2024; og der var ‘rumsange’, bl.a. den oplagte ‘Fly me to the moon’ med Pernille Rosendahl.

Messer kvartetten afsluttede med bl.a. Bent Fabricius-Bjerres tema fra ‘Bjergkøbing Grand Prix’. Det spilles i filmen, mens en fisker ser en smuk solnedgang fulgt af stjernernes opdukken på himlen. Her kunne vi se, hvordan Planetarium kan blive endnu bedre, for musikken blev ledsaget af en stationær optagelse af en solnedgang, hvor man fremover formentlig vil kunne vise, at Solen går ned, og stjernerne bryder frem.

Uanset, om man har – eller ikke har – været i Planetarium før, er det er stjerneattraktion af højeste klasse ved ethvert besøg i hovedstaden.

 

 

Tags: , ,
Kategori Anmeldelser, Generelle nyheder, kultur, Rejser, Turistattraktioner | Ingen har kommenteret »


Veloplagt Lukas Birch holdt publikum i ånde

torsdag, 7. oktober, 2021

Det første af fire arrangementer, Kerteminde Kommune har støttet Kerteminderevyens Venner med, for at forsøde tilværelsen efter Corona for borgerne, løb af stablen tirsdag aften i Samlingsstuen, Andresens Købmandsgaard.

 

Lukas Birch (Foto Emil Andresen)

Lukas Birch (Foto Emil Andresen)

 

I løbet af to timer kom man rundt om Birchs tid i Det Danske Drengekor, med turneer til Kina, Færøerne, Ungarn og Rumænien samt optræden på Det Kgl. Teater i 11 forskellige operaer, før hans stemme gik i overgang.

Birch skrev sin første revytekst til Cirkusrevyen som 14-årig, og har siden skrevet utallige revytekster til bl.a. Kerteminderevyen, hvor han i år var forestillingsleder, og var på scenen i to numre. Han har haft talkshows, juleshows i Vejle, har optrådt i en halv snes forskellige revyer, og bistået Farshad Kholghi i forbindelse med forestillinger, ligesom vi så Kholghi og Birch i ‘Hvid Jul – med brune nuancer’ på Tornøes Hotel kort før jul.

Senere på måneden kommer Birch til Kerteminde sammen med 80-årige Ulf Pilgaard i Det Store Ulf-show, og her skal man snart være hurtig for at få sig en billet. Alle, der var til stede i Samlingsstuen, vil kunne anbefale det, og det er allerede sikkert, at Sofie Stougaard d. 26. november, og Frede Gulbrandsen 7. december, bliver de næste, der skal holde for.

Kategori Generelle nyheder, Kerteminderevyen, kultur, Musik, revy, Teater | Ingen har kommenteret »


Hyggelig fynsk krimi af Finn Widemann

mandag, 4. oktober, 2021

Finn Widemann har skrevet sin tredje kriminalroman, den anden om Torben Juhl. Den foregår på Fyn, er aktuelt forankret, og nu har forfatteren med Munkebofortid meget bedre tag på genren

 

Finn Wiedemanns nye kriminalroman

Finn Wiedemanns nye kriminalroman

 

Titlen ’Hjerteland’ på Finn Widemanns nye kriminalroman er godt valgt. Vi tænker straks ’Heartland’, festivalen på Egeskov, hvor det ene mord sker, ovenikøbet filmet af den tidligere politimand Torben Juhl, der nu i sit modne liv, dvs. på den anden side af 60, er privat efterforsker.

Vi tænker også på emneområdet hjerte. Det er stort. Hvem tør sige, at de er udlært i området hjerteland, og det drejer en stor del af bogen sig også om, mens pladenørden Torben Juhl får fat i musikalske sjældenheder fra 1960erne og dyrker sin nye kæreste, efter at han er kommet over sin tidligere hustrus død.

Som sædvanlig skriver Wiedemann glat, elegant og denne gang meget mere spændende. Mordene sker mere originalt og med passende mellemrum. Forskningen er på bar bund, men noget er overset, og meget skal forskes en enkelt gang mere – flere skal afhøres – og der er dramatiske højdepunkter med flere næsten-mord.

Fyn i fokus

Kulissen er Fyn. Det første mord sker i Fraugde Kirke, og vi kan følge de veje, som Juhl kører ad, minutiøst gennem det dejlige fynske landskab. Handlingen udspiller sig i kredse, der måske sælger sunde fødevarer, men muligvis på ulovlig vis udnytter, at man ønsker økologi med gode historier tilknyttet. Den udfolder sig desuden i gejstlige kredse blandt folkekirke, frikirker og sekter, der klarer sig fremragende i disse tider, hvor demagogi fører til tops over alt, selv til det amerikanske præsidentembede. Kan du tale, forføre og ledsage det med de henrykkende ritualer, kan du få folk med dig og få dem til at holde op med at tænke.

Desuden er der de kirkelige stridigheder. Wiedemann kan udmærket være inspireret af sin daglige avis, hvis man ustandselig læser om stridigheder mellem præster og kirkegængere; præster og menighedsråd; menighedsråd, der bliver rasende  på hinanden eller over kunst, der får folk til at komme i kirken; etc. etc.

Her er der stridigheder mellem Guds Hus, der bl.a. går ind for fri kærlighed og rockmusik, og Centerkirken.

Det er ikke let at finde rundt i for stakkels Torben Juhl, der ikke mindst erfarer, at såvel kærlighed som økologi har flere ansigter, end han havde forestillet sig.

Det er en velskrevet, ikke alt for godt korrekturlæst, men underholdende roman, som kan anbefales blandt de mange nye ’lokalkrimier’, der for tiden sprøjter ud fra forlagene – ikke mindst bornholmske. Finn Wiedemann sørger for, at Fyn er fint med i selskabet.

Finn Wiedemann: Hjerteland, 227 s hf. Forlaget Brændpunkt. Pris i Kerteminde Boghandel kr. 249.

Tags: , ,
Kategori Anmeldelser, Bognyheder, kultur | Ingen har kommenteret »