Mit liv med Touren – Faren for at blive fed

25. juni, 2022

Billede1-3For målbyerne i Tour de France er det en festdag, når hele verdens fokus falder på dem. Faktisk er Pau den eneste by blandt dem, jeg har været med i, der behandlede Touren som en formalitet, der skulle overstås. Byen, hvor en indbygger kaldes for en paloise, blev formentlig også kun valgt, fordi man skulle have en by mellem Alperne og Pyrenæerne, og det er det eneste område, hvor Tourbegejstringen – eller de nødvendige penge – ikke er til stede.

Eller skal jeg love for, at der blev gået til makronerne for at overbevise folk i hele verden om, at den her by skal være det næste turistmål, og om eftermiddagen er der de fleste steder omfangsrige markeder, hvor hele egnen fremviser deres kunnen i vin, ost, pølse, kage og desserter.

Charles de Gaulle jamrede engang, at det er umuligt at regere et land, der fremstiller mere end 365 forskellige oste. Han underdrev ikke. Der er formentlig flere, og der er endnu flere forskellige pølser. Fra de næsten intetsigende til de barsk krydrede. På samme måde kan man få oste, der er komplet ligegyldige, men sandelig også de lokale udgaver af Gamle Ole. Desuden er det bestemt ikke kun schweizeroste, der har kæmpestore huller – dem er der nok af i Frankrig også.

Sørger man som journalist for at køre ’avant’, altså før feltet, kommer man til værtsbyen nogle timer før cykelrytterne og har mulighed for at gæste markederne og deres gavmilde smagsprøver, og så gælder det om at være standhaftig, så man ikke kommer hjem som en fedtkugle.

Man skal huske at være klar med sit kamera, for markederne har også spændende omgivelser. Fx er der i Evian ved Genévesøen en pyramide af gigantiske alpehorn, garderet af tyrolerklædte mænd med overskæg, der vil kunne deltage i et verdensmesterskab i overskæg. Mange byer har unge, smukke kvinder i rober, der kan konkurrere med Anne-Marie Helgers, og som på en eller anden måde sender et lokalt signal.

Posted in Generelle nyheder | Ingen har kommenteret »