Indlæg november, 2016

Peters Jul

torsdag, 24. november, 2016

Jul på Odense Teater

Peters Jul med tempo og fest

Torsdag 17. november 2016 kl. 13:00

 

Peters Jul med tempo og fest

Jul på Odense Teater: Peters Jul med tempo og fest

Julen på Odense Teater byder på en flot forestilling med veloplagt musik og dans og en fin intrige med et vellykket dramatisk kunstgreb midt i alle de litterære lån

På forhånd kunne man være bange for, om de mindste ville klare de to timer og ti minutter, ’Peters Jul’ varer som Odense Teaters juleforestilling, men den bekymring kunne hurtigt stryges: Det går over stok og sten uden et dødt øjeblik, og man kan roligt tage børn og børnebørn med ned til 5-6 års alderen.

Martin Miehe Renard, der også har instrueret med stor finesse, har sammen med Søren Skjold skrevet manuskriptet med Johan Krohns klassiske digt ’Peters Jul’ som inspiration. De har kreeret et drama med lån fra mange steder, først og fremmest Oliver Twist, for at få den nødvendige intrige. Der er tilsat en klassisk ombytningshistorie, hvor den rige dreng Peter og den fattige dreng Rasmus får lov at skifte roller, men forfatternes flotte kunstgreb, der passer så godt til julen, er at lade den afsluttende tilbagebytning placere begge drenge på solsiden.

Før vi kommer så langt, har vi oplevet flotte optrin med dans og sang. Vi har set modsætningen mellem det gode borgerlige hjem, hvor man skal vaske hænder og rydde op, og forbryderverdenen, der er skildret meget britisk. Vi har oplevet mange hyggelige, forfjamskede mennesker, bl.a. betjenten, der har lånt meget af sin opførsel fra politimester Bastian i Kardemomme. Vi har set dansende snefnug, magiske snemænd og en filosofisk snedronning, der ophæver tyngdeloven.

Skuespillerne nyder åbenlyst at deltage i løjerne. Som sædvanlig er der meget kød på at være på den gale side af loven, og Claus Riis Østergaard er herlig som den forbryderiske Rolf, der til slut som den eneste af alle hader julen. Natali Vallespir Sand er skøn såvel som Rolfs veninde Rosa, der har et hjerte af guld, og som borgerfamiliens elskelige mor. Githa Lehrmann lyser som Fattig Fie, der slås for at holde fast på lidt anstændighed blandt de fattige, som ikke desto mindre på mere eller mindre lovlig vis må forsyne sig med smuler fra de riges bord for at overleve, og hun er desuden bedstemor.

Børnerollerne er dobbeltbesat, og vi så og måske især hørte Noa Viktor Risbro Hjerrild som Rasmus og en usædvanlig flot syngende Malte Stein Frandsen som Peter. Andre vil kunne nyde Malte Baunsgaard Rask som Peter og kertemindedrengen Vito Borggild Gram som Rasmus.

Musikken er skrevet helt i Martin Miehe-Renards tv-julekalenderånd af Lars Fjeldmose, der også styrer de ferme musikere i orkestergraven, og desuden bidrager Emilie Nordentoft, Asa Lieberath og Toniah Pedersen heftigt til julestemningen som hhv. scenograf, kostumier og koreograf.

’Peters Jul’ er en dejlig juleforestilling, og det kan man tage to børnebørn på 6 og 9 års sikre ord for!

-up

 

Kategori Anmeldelser | 1 kommentar »