Jeg har mange erindringer om Judy Gringer. Som alle andre mindes jeg naturligvis sketchen ‘Babs og Nutte’, hvor Dirch Passer er forsikringsmanden, der tror, han skal forsikre Gringers attributter, mens der i virkeligheden er tale om to puddelhunde.
Med stor fornøjelse mindes jeg de to film med Gringer som Rosa og Morten Grunwald som Smukke Arne. Skøn komedie, ikke mindst i ‘5 mand og Rosa’ i samspillet mellem Emil Hass Kristensen og Gringer.
Med allerstørst fornøjelse mindes jeg Gringer som Cleopatra i Bernard Shaws ubetaleligt morsomme komedie ‘Cæsar og Cleopatra’ på Folketeatret, hvor hun afløste Lone Hertz, der var gravid. Cleopatra gennemgår en stor forvandling i stykket, hvor hun besnærer Cæsar (Henrik Bentzon). Rollen gav Gringer – endnu et – gennembrud, fordi de færreste havde gennemskuet, at hun spillede selv de mest sexede roller på en intelligent måde. Det var det, der gør, at vi stadig husker dem.
Hun beskriver Bentzon som alkoholiseret og uden interesse for sine medspillere, når tæppet var faldet, og det er en af erindringernes største attraktioner, at Gringer i farten får givet et portræt af hele film- og teaterverdenen i den tid, hun var med i den.
Vi hører om alles stærke og svage menneskelige sider, og vi kommer godt omkring. Hun færdedes jo blandt alle tidens største navne, og temmelig mange af dem havde hun et forhold til i kortere eller længere tid – og så var der en periode, hvor hun efter eget udsagn vist nok var temmelig promiskuøs!
Hun var kun 16½, da hun i et halvt års tid havde et forhold til den 23 år ældre Gabriel Axel. Siden fulgte Otto Brandenburg, og hun boede sammen med Dirch Passer, før hun fyldte 18. Aldersforskelle er nu aldrig noget, hun diskuterer. Kærlighed har ingen alder.
Hun boede længe sammen med Knud Leif Thomsen, som hun fik et barn med. Siden fulgte Morten Grunwald og mange andre. Til en forelskelse hørte et seksuelt forhold, og hun var let antændelig. En enkelt gang blev hun gift, men det var ingen succes og holdt meget kort.
Hun levede livet på en temmelig skødesløs måde, der ikke tog stilling til politik, hverken landspolitisk eller i skuespilverdenen. Da der på et tidspunkt var et vigtigt fagligt møde, blev hun og en kollega væk og blev bebrejdet det siden.
Gringer har boet et utal af steder i Københavnsområdet, men størstedelen af tiden i Pisserenden i byens centrum. Her bor hun i dag og har kun lige til dagen og vejen. Faktisk holder hendes økonomi kun lige sammen, fordi hun får en slags legat fra en fond, der giver midler til jøder, der er født før 1945.
Hun kan stort set leve på en sten, og det gjorde hun, da hun i en periode efter sin film- og teatertid boede i New York, hvor hun tjente til dagen og vejen ved utallige småjobs, fx at dele flyers ud foran teatre.
Judy Gringer har levet et anderledes liv end stort set alle andre, og hun øser gavmildt og skånselsløst ærligt, som det hedder i dag, og med en passende dosis selvironi af det i sine erindringer. De er fascinerende læsning, og der står utrolig meget på bogens 208 sider, som varmt kan anbefales.
Jacob Wendt Jensen: Judy Gringer – en sexbombes bekendelser. 208 sider hæftet. Forlaget Format. Udkommer i dag. Koster kr. 300 i butikker, men kan fås til meget forskellige priser på nettet.