Kerteminderevyen

Kerteminderevyen i top – igen!

tirsdag, 29. maj, 2018

Mangfoldigheden vil I altid finde – her i Kerteminde, hedder det i indgangen til 2018-udgaven af revyen, der igen lader hånt om alle tabuer og slipper af sted med det i en forestilling med blændende højdepunkter og et forbløffende bundniveau.

 

 


Vi får ikke noget til Kerteminde (foto: Emil Andresen)

 

Danmarks bedste revyforfatter, Carl-Erik Sørensen, har ladet sig inspirere af shitstormen omkring årets plakat til at lave en veloplagt, programerklærende åbning på Kerteminderevyen 2018, hvor New Delhi rimer på et sted, man kan blive ’slået ihjel i’, og hvor vi ved, at den slags ikke sker i Kerteminde. Her kan man til gengæld være helt sikker på, at mangfoldigheden ikke går fløjten.

 


Klatteminde Byråd (Foto: Emil Andresen)

 

Den sikres bl.a. af den totale mangel på politisk korrekthed, der gennemsyrer de to akter. Når vi ser muslimske kvinder fortælle om deres tilværelse i hhv. rød og gul burka; når Klatteminde Byråd for at løse problemet med befolkningen, der stemmer helt forkert, indfører russiske tilstande; og allermest, da Trine Gadebergs Pelle på 5½ år demonstrerer, at små gryder også har ører, og viderebringer, hvad han har hørt dem voksne sige – om lærere, muslimer, homoseksuelle, Paradise Hotel og meget mere. Det er mageløst.

 


Pelle hører, hvad de voksne siger – og kan huske det (foto: Emil Andresen).

 

Det er Trine Gadeberg i det hele taget. Jakob Højslev Jørgensen har fulgt sin vise fra 2016 om Lille Lars op med en ny (u)kærlig behandling af Lars Løkke, som Gadeberg igen leverer nuanceret og dejlig underspillet, så teksten får fuld værdi. I nummeret om åbningen af VM i fodbold (Ka’ Putin, Ka Putin’, Ka’Putin – ja, han ka’) synger hun en speciel udgave af den russiske nationalsang, hvor hun igen viser, hvilket fantastisk register hendes stemme har.

 


Foto: Emil Andresen)

 

Det er allerede demonstreret i den grad i finalen på første akt, ’ My Fair Mette’, hvor socialdemokratiets leder lærer at sige det rigtige, så det lyder korrekt i Professor Higgins Thulesen Dahls ører, og så bryder euforien løs.

Gadeberg har også instrueret, i den sidste fase pga. personlige sorger hjulpet af sin mand, Kasper Lefèvre. Han siger, at de to har mange afvigende synspunkter, men den helhed, der kommer ud af det, er forbløffende – og eminent.

Tro ikke, at det kun er Gadebergs revy. Slet ikke. Marie Mondrup formår den ene gang efter den anden at perspektivere numre, så de ikke flyver alt for langt op i sfærerne. Fx i den forrygende start på anden akt om, at ’Vi har aldrig fået noget i Kerteminde’ med henvisning til, at statens udflytning ikke har ’ramt’ os. Det kunne dog være endnu værre – tænk, hvis vi havde fået Folketinget!

 


Marie Mondrup (foto: Emil Andresen).

 

 

Skuespillerne synger og danser nummeret iført fynske bondefolkedragter med en vidunderlig koreografi af Peter Friis, og det er i øvrigt det, der blev tilbage af Jan Hertz’ kortvarige instruktion. Nummeret er hans ide, og den indfaldsrige tekst er skrevet af Sune Krintel.

Samtidig er Mondrup sødmefuld som vores alle sammens rigtigt gode ven, der forstår alt, og som man kan betro alt. Peter Bom har sat lækker musik til teksten, der pludselig munder ud i, at vennen er Facebook!

 


Diktatürk Farshad Kolghi (foto Emil Andresen).

 

Farshad Kolghi viser sig igen som et sandt uvejr af mimik og kropssprog, og selv om han behersker alle facetter af sproget, taler han næsten allerstærkest, når man mimer en komisk engangsfigur eller tager sig af at demontere Tyrkiets præsident Erdogan. Hans storslåede samarbejde med Kim Hammelsvang fortsætter i ’Han, hun og høn’, hvor John Mogensens ’To men’sker på en strand’ udvikler sig skønt interaktivt med publikum, mens hele tekstens pikanteri forsvinder i kønsneutralitet.

 


Henriksen og Kholgi synger kønsneutralt (foto: Emil Andresen).

 

Kim Hammelsvang Henriksen brillerer ustandselig, bl.a. i Trine Gadebergs kærlige afsked med Prins Henrik, og direktør Mads Nørby er flere gange på scenen, bl.a. i en urkomisk shortie om Ålen fra Zentropa.

Det dejlige ved Kerteminderevyen er, at den tager fat i de samme emner som de andre revyer. Facebook, Metoo, Prins Henrik, Putin, flygtninge – men gennemført gør det fra overrumplende vinkler.

Der er naturligvis numre, der ikke er helt så morsomme eller tankevækkende som de andre, men væsentligt er, at ingen af dem er rigtigt dårlige – bundniveauet er meget højt.

Peter Boms musik rækker endnu engang over mange forskellige genrer på ferm vis, og i Facebook-nummeret synger han en smuk og diskret duet med Mondrup. Han er desuden hele tiden perfekt ledsagelse til alt musikalsk, ikke mindst den afsluttende hyldest til Anne Linnet, Sanne Salomonsen og Lis Sørensen, der jo genopstår i år.

Anders Vesterholms kulisse er en morsom og tankevækkende blanding af dagligstue med kongekrone, Vibeke Valeur og hendes systue af Turismens Venner har været hele paletten rundt med deres kostumer, og forestillingsleder Simon Twistmann har med hjælp af Trine Høgh (parykker), Rudi Senf (lyd) og Lukas Birch (alt muligt!) sin store andel i succes’en, der igen i år vil trække hele Danmark til revy i Kerteminde – i hvert fald så længe, der stadig er billetter, og det varer næppe længe, før den mulighed slipper op.

Hvert år ryster man i bukserne for, om niveauet, som er så uendelig højt, kan holdes, men det kan det, og det skulle ikke overraske, om der igen venter flere nominationer til årets revypriser forude.

Kategori Anmeldelser, Kerteminderevyen | Ingen har kommenteret »


Jan Hertz var en tyfon

lørdag, 10. februar, 2018

Jan Hertz med et af aftenens tusinde udtryk (foto: Emil Andresen).

 

Ingen af tilhørerne var efter en aften i selskab med Jan Hertz i tvivl om, hvorfor han er et af Danmarks store navne i teaterverdenen.

Årets instruktør af Kerteminderevyen begejstrede de fremmødte revyvenner, da han fortalte om sit liv, sin karriere og sine visioner for Kerteminderevyen.

Ingen af tilhørerne var efter en aften i selskab med Jan Hertz i tvivl om, hvorfor han er et af Danmarks store navne i teaterverdenen.

I aftenens løb fortalte Hertz, der i år skal instruere Kerteminderevyen, om sit liv, fra han som ung i en kendt juvelerfamilie blev forsøgt afskrækket fra alt, hvad der har med teater at gøre, til han i dag turnerer med sin ’Senior Stand Up’ mellem alle de forskellige instruktionsopgaver.

I tiden imellem har han arbejdet med teater og film på alle tænkelige fronter: Som skuespiller – den største oplevelse formentlig at være konferencier i ’Cabaret’, som producent, som interviewer i et kolossalt antal talkshows, som koreograf – det var nu kun i den pure ungdom –, som teaterdirektør for adskillige teatre og som instruktør.

 

Jan Hertz fik vist, hvordan han dansede ballet, udklædt som Dronning Margrethe, ved regentens 50 års fødselsdagsshow (foto: Emil Andresen).

Instruktionsopgaverne rækker fra ’Anne Franks Dagbog’ til de fleste af Danmarks store revyer og forestillinger som ’Piaf’, som på en måde gav Lisbeth Dahl hendes seriøse sanggennembrud. Med en svensk mor og en evne til at såvel tale som – vigtigst – tænke svensk har en stor del af opgaverne ligget ’hinsidan’, hvor han har arbejdet intensivt sammen med Eva Rydberg. Hun er lige så sprælsk og kompromisløs som Hertz, og så er hun faktisk uddannet i Odense, hvor hendes første store rolle var som Anybody i West Side Story.

At Hertz er valgt til Kerteminderevyen skyldes, at ensemblet pegede på ham som deres første forslag, og han sagde ja uden at bede om betænkningstid. Han har tidligere arbejdet med Trine Gadeberg, Farshad Kholgi og direktør Mads Nørby, og han er allerede i gang med Kim Hammelsvang og skal møde Marie Mondrup for første gang i næste uge.

Onsdag aften optræder Hertz med sin Senior Stand Up i Vissenbjerghus og torsdag i Haarby, som det kan være værd at opsøge for at få – endnu – en stor oplevelse og en ide om manden, der skal forgylde Kerteminderevyen 2018.

Kategori Anmeldelser, Kerteminderevyen | Ingen har kommenteret »


Kerteminderevyen dominerede Charlies Revygalla

søndag, 3. september, 2017

Kerteminderevyen 2017

Kerteminderevyen prægede Charlies Revygalla

Kerteminderevyen prægede Charlies Revygalla

Trine Gadeberg og Kim Hammelsvang tronede også i Charlies Revygalla (Foto: Emil Andresen).
Kerteminderevyen 2017: Kerteminderevyen prægede Charlies Revygalla
Trine Gadeberg (Th), Årets Revykunstner, sammen med Christiane Bjørg Nielsen (foto: Emil Andresen).

Der var stort fokus på Kerteminderevyen, da tv2 Charley lørdag sendte prisshowet fra Cirkusbygningen i København, hvor Kerteminde som eneste revy stod for fire numre, havde tre nomineringer, og Trine Gadeberg blev Årets Kvindelige Revykunstner

Fire numre fra Kerteminderevyen, flere end fra nogen anden dansk revy i 2017, fik seerne, da tv2 Charley lørdag udsendte sin Charlies Revygalla fra Cirkusbygningen i København.

Kim Hammelsvang Henriksen og Anette Heick var gennemgående figurer som hhv. Bodil Jørgensen og Ghita Nørby. Kim Hammelsvang Henriksen og Trine Gadeberg tronede på WC-kummerne, mens hun som Dronning Margrethe forsøgte at lægge bordplan for et guldbryllup, og han som prinsgemalen endnu en gang forsøgte at avancere til regent.

Farshad Kholgi og Mads Nørby udkæmpede deres plastiske boksekamp mellem Demokrati og Terror, Trine Gadeberg sang om Det Lille Postkontor, der nu blot er en erindring fra børneværelset, og vi havde ustandselig Kerteminderevyen i billedet, ikke mindst syerskerne Ulla og Annette, der var med i Cirkusbygningen, hvor festen fandt sted.

Det er utroligt, så billigt Kerteminde Kommune køber så meget PR af en kulturinstitution, der giver så intensiv reklame for Kerteminde og byens kulturliv.

Tre nomineringer var det blevet til. Kim Hammelsvang måtte se Cirkusrevyens Henrik Lykkegaard løbe med prisen for Årets Parodi, mens hele revyen ikke overraskende ikke blev kåret to år i træk. Årets valgte blev Græsted Revyen.

Trine Gadeberg som Årets Kvindelige Revykunstner kunne man dog ikke komme uden om, så hun på en måned først blev Årets Tekstforfatter i Revyernes Revy og nu også Årets Skuespiller – og heldigt for Kerteminde kommer hun tilbage næste år i samme ensemble som i 2016, nemlig Farshad Kholgi, Kim Hammelsvang, Marie Mondrup, Peter Bom og Trine Gadeberg.

Vi – og hele Kerteminde – kan fryde os og allerede glæde os.

-up

 

Kategori Generelle nyheder, Kerteminderevyen | Ingen har kommenteret »


Arbejdet med Kerteminderevyen

tirsdag, 4. november, 2014

Jeg deltager for tiden i arbejdet med at sikre Kerteminderevyens fremtid. Egentlig havde Mads Nørby smidt tøjlerne, efter at kommunen havde smækket kassen i, men en kreds af erhvervsfolk i en nyoprettet Kerteminderevyens Erhvervsklub samt andre interesserede er ved at finde de nødvendige midler, så revyen kan fortsætte. Forhåbentlig kan det offentliggøres på en pressekonference senere på måneden.

Kategori Kerteminderevyen | Kommentarer lukket til Arbejdet med Kerteminderevyen


Kerteminderevyens Venner

torsdag, 20. februar, 2014

Onsdag d. 26. februar afholder Kerteminderevyens Venner en åben venneaften i Aktivhuset, Vestergade 98. Mads Nørby, Marie Nørgaard og Mads Klindt kommer og laver et uddrag af deres forestilling med Trilles viser, men desuden skal deltagerne selv synge revyviser, og de får at vide, hvordan det tegner med Kerteminderevyen 2014. Aftenen er åben for alle og gratis at deltage i, men den kræver tilmelding til mig på 20105077 eller Novrup@post4.tele.dk af pladshensyn.

Tags: , ,
Kategori Generelle nyheder, Kerteminderevyen | Kommentarer lukket til Kerteminderevyens Venner