Rejser
mandag, 6. februar, 2023
Solnedgang over sandklitterne i Maspalomas. Foto: Svend Novrup
Vi har fantastisk smukke solnedgange i Kerteminde, men intetsteds er de en folkeforlystelse, givetvis fordi temperaturen og vejret ikke kan garanteres.
Det kan den være på visse steder, bl.a. på Gran Canaria, hvor jeg for tiden opholder mig, inviteret af TUI, ganske tæt på de berømte ‘dunes’, sandklitter i Maspalomas på den sydligste del af øen.
Mit hotelværelse på Riu Palace Maspalomas vender lige ud mod sandklitterne, hvor man kan iagttage små og større sandstorme og sandhvirvler alt efter vinden. Mange oplever at gå gennem klitterne, hvorefter det blæser så meget op, at de for at komme helskindet tilbage må købe et tørklæde at have for ansigtet som værn mod sandskornene, der i øvrigt kan slå meget hårdt på bar hud.
Fra hotellet er der en kort sti ned til kanten af klitterne, hvor flere hundrede mennesker samles dagligt for at se solen gå ned. Børnene leger, de voksne skaber en hyggelig mumlen af snak, og fra minut til minut veksler sol og himmels farver. Pga. sandet kan solnedgangen blive ekstra rød.
Kun en gang tidligere har jeg oplevet noget lignende, og det var på Floridas sydligste punkt i Key West, Hemingways by. Her var det ikke hundreder, men tusinder, der samledes hver aften, og adskillige artister benyttede chancen for at føre sig frem, så der blev jongleret, gået på line eller sunget, mens man sang solen ned.
Lige præcis dette har vi jo i Kerteminde under Kirsebærfestivalen, hvor vejret ikke altid har været garanteret, men vejrguderne har tit lavet et smukt vindue lige i den halve time, der er tale om – og her er det fakler, kajakker og sang, så vi kan godt være med!
Kategori Generelle nyheder, kultur, Rejser | Ingen har kommenteret »
torsdag, 14. oktober, 2021
Planetarium i København er renoveret for 36 mio. kr., og uanset, hvornår du har besøgt stedet siden opførelsen i 1989, vil du blive overrumplet af den nye, utrolige kuppel med det 23 meter store lærred, på hvilket du kan foretage rejser ud i rummet, der sætter Star Trek og Star Wars til vægs – eller skal vi sige til lofts. Man bevæger sig blandt stjernetåger, sorte huller, planeter, exoplaneter, meteorer og meget andet i fantastiske farver.
Gasser, stjernetåger, planeter og sole (foto: Svend Novrup)
Coronaepidemien gjorde det nødvendigt at lukke Planetarium, og det havde den positive virkning, at man kunne nedrive kuplen og for 36 mio. kr. genopbygge den i sin nye, spektakulære skikkelse. I 1989 var den første kuppel unik, men gennem godt 30 år blev den overhalet på teknik og virkemidler. Nu er den igen unik, faktisk den største på det europæiske kontinent, med 8K laserprojektorer og 282 specialdesignede stole.
Ifølge direktør Mette Broksø Thygesen vender Planetarium nu tilbage til den oprindelige hovedkompetence, astronomi og rumfart, hvor der måske var gået lidt meget hav og dinosaurer i den. Undertegnede mindes nu fantastiske oplevelser af fx The Great Barrier Reef, og mon ikke der stadig bliver plads til det, men ellers er det jo himmelrummet, der fascinerer, ikke mindst i de blændende smukke farver på gasser og stjernetåger for ikke at tale om smukke billeder af Jorden og Månen. Alt sammen ledsaget af tekster, der fortæller, hvad vi aktuelt ved.
Galakse (Foto: Planetarium)
Foruden forestillingerne i kuppelsalen byder Planetarium på udstillinger om astronomi og himmelrum på vægge og i montrer, så det må være et must ved et besøg i København, ikke mindst i den forestående efterårsferie. Det ligger centralt ved den vestlige ende af Søerne, ikke ret langt fra Nørreport og Hovedbanegården, så det er let at komme til.
Den nye kuppel blev åbnet og præsenteret i et par bjergtagende timer, indledt med standardpræsentationen af solsystemet og det øvrige himmelrum. De jeg var dreng, mener jeg, at Jupiter havde otte måner. I dag har man fundet 80! Saturn havde et par ringe omkring sig. I dag har den også 82 måner – ifølge filmen kun 79, så der er stadig meget at udforske.
Sort hul (foto: Svend Novrup)
Siden fulgte korte indslag om sorte huller med den legendariske Holger Bech Nielsen; om rumjura med Emilie Marley Siemssen; om UFO’er med Anja C. Andersen, om galaxer og boliger, egnet til at bo i på Månen; der var skærminterview med Andreas Mogensen, der befandt sig i Houston og som håber at skulle ud i rummet igen i 2023 eller 2024; og der var ‘rumsange’, bl.a. den oplagte ‘Fly me to the moon’ med Pernille Rosendahl.
Messer kvartetten afsluttede med bl.a. Bent Fabricius-Bjerres tema fra ‘Bjergkøbing Grand Prix’. Det spilles i filmen, mens en fisker ser en smuk solnedgang fulgt af stjernernes opdukken på himlen. Her kunne vi se, hvordan Planetarium kan blive endnu bedre, for musikken blev ledsaget af en stationær optagelse af en solnedgang, hvor man fremover formentlig vil kunne vise, at Solen går ned, og stjernerne bryder frem.
Uanset, om man har – eller ikke har – været i Planetarium før, er det er stjerneattraktion af højeste klasse ved ethvert besøg i hovedstaden.
Tags: Efterårsferie, Planetarium, Rumfart
Kategori Anmeldelser, Generelle nyheder, kultur, Rejser, Turistattraktioner | Ingen har kommenteret »
tirsdag, 17. oktober, 2017
Efterårsferieaktivitet
Hvad skete der med B45?
Mandag 16. oktober 2017 kl. 10:10
Kørsel i minitog på Jernbanemuseet |
|
De to spøgelser, der kom galt af sted med B45. De hvide skygger er spindelvæv! |
|
Jernbanemuseet i Odense er et perfekt udflugtsmål for hele familien i efterårsferien, og det er ikke sikkert, at det er de ældre, der vil hjem først.
Hvad er der mon sket med damplokomotivet B45, som i 1928 var det første, der kom på DSB-museum? Nu er det fundet overdækket med spindelvæv, skeletter og edderkopper, og der kommer lyde og damp fra det. Det ligner grangiveligt et spøgelsestog, og det er det også. Heldigvis er der hjælp til at løse mysteriet fra nogle gamle film og fotografier samt ikke mindst fra Brian Wetterstein og Per Rasmussen fra Teateret, der gik i sort, der er blevet til to meget underholdende spøgelser, der forstår at improvisere i perfekt kontakt med deres publikum.
Et publikum, der ved, at B45 faktisk er eksploderet, og som har fundet årsagen, før de kommer ud i spøgelses-jernbanevognen.
Mysteriet om B45 holder ikke alle besøgende fangen, først og fremmest fordi museet er så fuldt af jernbanehistorie, som man bliver optaget af. Gamle, pragtfulde damplokomotiver; alskens togvogne, rækkende fra den usleste 3. klasse med kanonhårde sæder til kongelige salonvogne; film om snerydning, bl.a. med sneplov, af jernbanespor til indesneede tog; diverse små køretøjer til få personers kørsel på skinner: Dræsiner, skinnecykler, skinnebiler etc.; udstillinger med jernbanefærger og ikke mindst en fascinerende film om isbrydning; en tur med et minitog, der tages udendørs i godt vejr og indendørs i dårligt; gennemgang af H C Andersens forhold til det nymodens fænomen, jernbanen; udstilling om Storebæltsforbindelsen og bygningen af tunnelen under bæltet; og en særudstilling med temaerne Interrail og Wagon Lits. Man kan klatre rundt i det meste.
Meget er interaktivt. Man kan styre signaler, starte modeltog, spille computerspil og opbygge toganlæg, og for børnene er der en Børnebanegård på balkonen, modelleret efter den tidligere udgave af Odense Banegård med en kommandopost, hvorfra man kan styre togtrafikken.
Kerteminde er i efterårsferien fuld af fine attraktioner, men er der plads til en udenbys tur, er Danmarks Jernbanemuseum, der ligger i tilknytning til Odense Banegårds Center, en fascinerende mulighed, der taler til alle generationer – og i efterårsferien kan man desuden komme ud at køre med veterantog. Pas på med at tro, at det taler til de unge. Det er mest til ældres nostalgi, for når toget er godt af sted, og der er gået ti minutter af den time, turen tager, kommer det forventningsfulde spørgsmål: – Og hvad så?
-up
Kategori Anmeldelser, Generelle nyheder, Rejser | Ingen har kommenteret »
fredag, 12. august, 2016
Mange dejlige Golfbaner
Vi har haft travlt med at anmelde golfbaner og golfklubber i år. Odense Eventyr, Ebeltoft, Hedensted, Holmslands Klit, Henne Strand, HCA Golf og nu venter Sindal i den kommende uge. Fælles for banerne er, at uanset om de er klub- eller privatejede, er de værd at spille og har hver deres styrker og særpræg.
Ebeltoft
Ebeltoft er en bane, man elsker eller elsker at hade, ren kult. Odense Eventyr har tre dejlige sløjfer og er utroligt velholdt. Hedensted havde fantastisk service og masser af forår´. Holmslands Klit snoede sig rundt mellem sivbeplantninger og søer og havde et fantastisk klubhus, og den ene nihuls-sløjfe var meget svær. HCA med sine 40 firbenede fåre-greenkeepere, sine spikes, sit linkspræg og den flotte restaurant ligger ud mod et nyt utroligt vådområde, der er naturgenoprettet, og Henne Strand havde ikke mindst sit fantastiske hul 3 og en service uden lige.
Udsigt til vådområdet fra 4. hul på HCA Golf
Jeg har allerede i Golfbladet skrevet om Sindals popularitet og særpræg, og nu venter vi utålmodigt på at spille banen og bagefter bo på Aalbæk Gamle Kro, som Ulla driver på 33. år, alene efter hendes mands død i 2000. Imponerende.
Jylland/Fyn byder os golfspillere på meget!
Kategori Generelle nyheder, Golfnyheder, Rejser | Ingen har kommenteret »
onsdag, 27. juli, 2016
Mette og jeg har i samarbejde med Team Island, Torben Rasmussen, været på tur Island Rundt og spillet eller været på otte forskellige golfbaner under vejs.
Udsigt ved Tingvallasletten
Denne blanding af turisme og golf er fantastisk, og man oplever utrolig meget som turist, også mens man spiller golf.
Vi kørte landet rundt, stort set kun via hovedvej 1, men med et par vigtige afstikkere, ikke mindst til Whale Watching i Husavik, hvor der også var en meget spændende ni huls golfbane. Store turistoplevelser var fx også Gulfoss, Geyser og Strokkur, Tingvallasletten, hvor kontinentalpladerne driver fra hinanden med 2 cm om året, Vestmannaeya etc. etc. Det hele vil blive beskrevet i et eller flere af Golfbladets kommende numre.
Whale Watching i Husavik
De baner, vi spillede, var Kidjaberg, Vestmanna, Egilstadir, Akureyri (midnatssolgolf), Borganes og Akranes, mens vi lavede grundige studier af Husavik og saudarkrokur. Bortset fra Egilstadir er det alt sammen baner, vi kan anbefale – som vi kan anbefale hele turen.
Problemet for den, der vil til Island, er, at alt stort set er udsolgt i 2017 og godt på vej i 2918, og man skal ikke regne med at kunne tage op og bare køre rundt og finde logi. Det gjorde en familie på fire, der endte med at måtte køre 300 km ad små veje for at finde det logi, det lykkedes at finde til sidst af en meget beredvillig receptionist.
Mange af værelserne er dog forhåndsbooket af rejseoperatører, så der er gode muligheder endnu gennem dem, og Torben Rasmussen, der har skrevet Politikens ‘Rejsen går til Island’ og er født på øen, ved ALT om det hele og sammensætter de rene eventyrrejser.
Kategori Generelle nyheder, Golfnyheder, Rejser | Ingen har kommenteret »
torsdag, 16. juni, 2016
Hul 14 og 15 på den eventyrlige Seve Ballesteros-bane på Porto Santo
Der er fuld gang i rejse- og skriveaktiviteterne. I år har vi først været på en uforglemmelig tur til Porto Santo, hvor vi tager hele familien med tilbage i oktober. Derefter har vi været en uge i Agadir til DA Masters med GreenTime, vi har spillet to baner ved Hannover i Tyskland og Hinton Golfs tre baner ved Malmö. Desuden har vi spillet skønne danske baner som Ebeltoft, Hedensted og Holmslands Klit, og nu skal vi til Island i ti dage, hvor vi skal opleve den helt eventyrlige natur, som for mig har været mit livs oplevelse tilbage i 1979(!). Desuden skal vi spille fem af de 15 18 huls-baner, som sagaøens 230.000 indbyggere imponerende har at boltre sig på.
Det bliver det rene eventyr.
Kategori Generelle nyheder, Golfnyheder, Rejser | Ingen har kommenteret »