Fra paradis til helvede

12. maj, 2022

Bestsellerforfatteren Rachel Hawkins har studeret køn og seksualitet, og det mærker man på mange måder i ’Hævnens Paradis’

Afsløringen af personernes egentlige jeg sker ganske gradvist på de 329 sider. Ikke mindst benytter Hawkins sig af forfatterens ret til at holde sin viden tilbage, til hun mener, at det er bedst at slippe den løs, og det gør hun så i afsnit under overskrifterne ’Før’ i forhold til ’Nu’.

Hævnens Paradis

Hævnens Paradis

Hovedpersonen er Lux, der falder pladask for den billedskønne Nico og tager med ham fra en kedelig tilværelse på Hawaii ud på en øde ø, da Nico er hyret til opgaven af de to unge kvinder Amma og Brittany.

Uventet dukker endnu båd med Eliza og Jake op, og minsandten om ikke også den suspekte Robbie kommer sejlende til Meroe, som øens navn er.

Det er det ideelle tropeparadis. Med pragtfuld hvid sandstrand og en jungle, der inviterer til udflugter. Skønne aftener med cocktails på dækket med smalltalk.

Langsomt krakelerer paradiset, og det går først langsomt, derefter med eksprestogsfart mod helvede efter en model, der minder om Agatha Christies fantastiske debutroman ’Ten little Niggers’, som naturligvis siden har måttet skifte titel til ’Og så var der ingen’.

De involveredes baggrund og motiver afsløres efterhånden. Deres naivitet på mange områder, men handlekraft på andre, er en sprængfarlig cocktail.

Der er ikke meget kultur i personerne, og de handler i sandhed heller ikke, som om de ved, hvad det er; men de kan skifte mening om alt og alle på en brøkdel af et sekund, og de går ikke af vejen for noget som helst.

Studiet af køn og seksualitet har ikke givet Hawkins lejlighed til at synes om noget af kønnene. De er alle i bund og grund usympatiske, når vi når til bunds i dem.

Hawkins forstår at skabe billeder. Man kan som læser næsten mærke vandet smyge sig om kroppene, føle sandet mellem tæerne og søge skygge for solen. Man er med til at hugge sig gennem junglen med machete og får chokkene et ad gangen.

En glat og hurtigt læst bog – man slipper den ikke under vejs – og den er et must for alle, der elsker virkelige thrillers.

Rachel Hawkins: Hævnens Paradis. 329 s hæftet. Forlaget Falco Aps. Vejledende udsalgspris 249,95 kr.

Søgeord: ,
Posted in Bognyheder, kultur | Ingen har kommenteret »